helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      020 Breidskardet
 
Tur nr. 20 / 13. jun. 1990:
 
Breidskardet Grane
          - i skog og fjell
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
  
 
 
nn 
 
Start:
11:05
Framme:
13:20
Tilbake:
15:50
Starttemperatur: 
+ 10 * 
Vær:
Overskyet. Vind.
 
 
 
 
I skog og fjell
 
Etter å ha fått skyss til Naustet ved Svenningtjønna, la jeg i vei langs sørsida av Breidskardelva oppover Breidskardet i Kappfjellet. Mens jeg var vel bevandret i både Stor-Hjortskardet og Kappskardet, hadde jeg viet lite oppmerksomhet til disse sydligere skardene. Dette var det på tide å gjøre noe med!
 

Det var skogen som rådet i de lavere strøk, men etter hvert som jeg kom høyere ble den mer glissen, og snart passerte jeg skoggrensen. Terrenget ble mer oversiktlig, og jeg kunne dessuten konstatere at skardet bar navnet sitt med rette – bredt og åpent som det var. Over ca. 700 moh. møtte jeg på gammelsnø. Det ble naturligvis noe tyngre å ta seg fram, men ettersom jeg ønsket å gå skardet hele veien oppover mot Breidskardvatnet, fortsatte jeg ufortrødent.

Selv om vi var midtveis i juni blåste det en iskald vind nedover skardet, noe jeg gjerne skulle vært foruten. Oppe ved Breidskardvatnet (864 moh.) var det vinteren som regjerte, og vatnet var fortsatt islagt over det hele. Nedover gikk det "fort og gæli", men jeg nådde fram i tide til avtalt henting.
 
Turrapporten er basert på en originaltekst fra 1990.