helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      025 Boergefjellet 3
 
Tur nr. 25 / 25. - 27. jul. 1990:
 
Børgefjellet (Austre Sipmeken) Røyrvik / Sverige
          Dag 3 - en fattig trøst
 
 
 
 
Kartlink - dag 3
 
 
 
  
 
 
nn 
 
Dag 3:
Start:
10:00
Framme: 
12:25
Vær:
Sol fra klar himmel.
 
 
 
 
En fattig trøst
  
Været var det samme som i går - sol fra en skyfri himmel. I mitt hode kunne det vært utrolig spennende å fortsette ferden videre oppover mot Jetnamen og kanskje enda lenger inn i denne forlokkende villmarka, men det kunne vi dessverre ikke. Vi måtte tilbake igjen.
 
Magne startet tilbaketuren mot Stekenjokkvägen vel en halvtime før meg og pappa. Før han startet, ville han for syns skyld prøve fisken, og jammen hogg det ikke til en krabat. Denne pinnen av en ørret ble den eneste vi fikk under hele oppholdet, og slik sett var det en heller fattig trøst. Vi konkluderte med at vi var for tidlig ute. Snøsmeltinga var på langt nær over og vatnet var iskaldt. Mygga var litt plagsom på turen tilbake, men omsider kunne vi sette oss i bilen, godt beskyttet mot både mygg og solsteik.
 
Selv om det ble et skralt utbytte når det gjelder fiske, så hadde jeg fått innblikk i et eventyrlig villmarksrike, og jeg visste med meg selv at hit skulle jeg tilbake - før eller seinere, en eller annen gang. En lengsel etter å utforske mer av denne innbydende og forføreriske ødemarka var født.
 
Turrapporten er basert på en originaltekst fra 1990.
 
Etterord: Det skulle gå hele fem år før jeg var tilbake som 23-åring, da med utgangspunkt i vest. Deretter skulle turer i Børgefjellet bli en årlig begivenhet i august - enten alene eller i lag med andre. I skrivende stund, og 24 år etter den første turen, har jeg 13 lengre turer til Børgefjellet på baken - ingen like, men samtlige minnerike. Teltet som jeg / vi anskaffet før turen i 1990 skulle bli en slitesterk venn gjennom 15 år, men etter nærmere 100 overnattinger møtte Rondeslottet sitt endelikt i Tiplingdalen.