helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      061 Store Holmvatnet 1
 
Tur nr. 61 / 22. - 25. aug. 1991:
 
Store Holmvatnet Grane
          Dag 1 - alene i villmarka
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nn 
 
Dag 1: Store Svenningvatnet - Holmvassdalen
Start:
16:20
Framme: 
19:30
Vær:
Overskyet / dis.
 
 
 
 
Alene i villmarka
  
Sommeren nærmet seg slutten, og det var endelig på tide å realisere den lenge planlagte turen "til Åbjøras kilder" - en tur som både ville kreve nøye forberedelser og en god porsjon mot. Noe slikt hadde jeg nemlig aldri gitt meg i kast med tidligere, og hvis jeg lyktes ville det bli min lengste tur noen gang.
 
Det hadde rukket å bli ettermiddag da jeg tok sekken på ryggen og begynte å gå langs den gamle anleggsveien langs vestsida av store Svenningvatnet. Dit hadde jeg fått skyss, og avtalen var at jeg skulle bli hentet på samme sted tre dager seinere på et oppgitt klokkeslett. Selv om det var overskyet, var det en grei temperatur da jeg sakte, men sikkert tok meg oppover mot Holmvassåsboligene. Fiskestanga bar jeg med meg, da jeg hadde tenkt å teste ut biteviljen til ørreten i løpet av turen.      
 
 
 
 
 Langs Holmvasselva.
 
 
 
 
Ved vokterboligene på Holmvassåsen gikk jeg over jernbanen, før jeg begav meg innover den øde Holmvassdalen, langs østsida av Holmvasselva. Det ene myrdraget etter det andre ble fulgt oppover vassdraget, og jeg begynte etter hvert å se meg om etter en egnet plass å slå meg til ro for kvelden. Ei snau mil inne i dalen fant jeg meg en grei plass ved elva, med mye granskog rundt. Etter at teltet var slått opp, var det å få i seg litt mat.
 
Det var mer mygg og knott på stedet enn det jeg satte pris på, så jeg holdt meg mye innendørs. Likevel gikk jeg i gang med å lage et bål utpå seinkvelden. Det var lenge stemningsfullt å sitte ved flammene i dette villmarkspregede dalføret, men etter hvert ble det fryktelig mørkt og dystert i granskogen denne augustkvelden. Snart lå jeg i soveposen - spent på hva morgendagens etappe til store Holmvatnet ville bringe av inntrykk og opplevelser.