helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      149 Boergefjellet 3
 
Tur nr. 149 / 24. - 26. mar. 1997:
 
Børgefjellet (Båttjønna) Hattfjelldal
          Dag 3 - i elgens rike
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
  
 
 
nn 
 
Dag 3: Nedre Båttjønna - Kroken i Susendalen
Start:
13:00
Framme: 
19:05
Vær:
Overskyet. Litt sludd. Vind.
 
 
 
 
I elgens rike
  
Da værsituasjonen ikke hadde bedret seg noe vesentlig, ble vi enig om å ikke ta sjansen på å gå gjennom Børgefjellet, som praktisk talt er uten tilfluktsmuligheter. I brukbart vær kunne vi tatt oss mot Jengelen eller over Simskardvatnet og nedover Simskardet, men vi bestemte oss for den tryggeste løsningen, nemlig å gå ned i Tiplingdalen. Der visste vi det fantes vegetasjon, slik at ikke alt ble hvitt. En lang dags ferd mot Kroken i Susendalen ville det bli, men vi følte vi gjorde det riktige.
 
Etter frokost og kaffe reingjorde vi ovnen, skrev i hytteboka, ryddet og pakket - og så la vi i vei. En distanse på godt og vel 23 km lå nå foran oss, før vi var i Kroken. Først gikk ferden nedover langs austre Simskardelva, så over vestre Tiplingen, videre nedover Tiplingdalen et stykke, opp og ned over Susenfjellenden og til slutt ned i Susendalen. Sikten var minimal i begynnelsen, med sludd i lufta, men føret var godt, og det ble etter hvert lettere å navigere da dvergbjørka så smått begynte å vise seg. 
 
 
 
 
Sikten er minimal idet vi legger i vei fra hytta.
 
 
 
Selv om sikten ikke var all verden, så ble vi paradoksalt nok vitne til et rikt dyreliv på turen. Det gjeveste var da vi fikk øye på intet mindre enn fire elger som gikk på rekke og rad. Disse så vi på nordsida av Tiplingen. Dessuten observerte vi ei ørn og tre ryper (men hørte adskillig flere). På vei over det lille fjellpartiet Susenfjellenden la vi merke til en flokk på ca 15 rein, samt noen flere av arten litt lenger ned mot Susendalen. I tillegg så vi jervspor i Tiplingdalen.
 
Det ble en slitsom sisteetappe, men omsider kom vi ned til Susna ved Oksvollen. Turen ble avsluttet med å følge veien vestover noen km mot Kroken. Der fikk vi lånt telefon, slik at vi fikk tilkallet skyss. Selv om denne vinterlige utgaven av en Børgefjelltur ble noe amputert, så var den like fullt spekket med opplevelser i form av bygging av og overnatting i snøhule, lange vandringer i både godt og dårlig vær, dyreliv, hyttekos og generelt høy trivselsfaktor. Takk for turen!
 
Turrapporten er basert på en originaltekst fra 1997.