helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      170 Boergefjellet 2
 
Tur nr. 170 / 9. - 15. aug. 1998:
 
Børgefjellet (Vestre Sipmeken) Røyrvik / Sverige
          Dag 2 - i fjellrypas rike
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nn 
 
Dag 2: Orrvatnet - Holmvatnet
Start:
14:45
Framme: 
17:50 
Vær:
Overskyet. Yr og regnbyger.
 
 
 
 
I fjellrypas rike
  
Andre etappe på ukesturen i Børgefjellet begynte med å ta seg oppover den frodige lia på nordsida av Orrvatnet. Jeg la merke til at det vokste flere forskjellige treslag her, bl.a. noen imponerende store bjørketrær. Selv om nasjonalparken for det aller meste består av høyfjell finnes det også andre naturtyper innenfor grensene. Men omsider kom jeg meg over skoggrensen og opp på snaufjellet, der jeg fikk et storslått skue utover Orrvatnet.
 
 
 
 
 Oppover fra Orrvatnet bærer det innover snaufjellet.
 
 
 
 
Orrvassdalen ble vendt ryggen, og turen fortsatte mellom Gruksfjellet og Luliefjellet, før terrenget så smått begynte å helle nedover igjen mot Tverrelvdalen. Den gode gamle vandrefølelsen var tilbake, da jeg helt uanstrengt tok meg ned mot Tverrelva. Dalen var lettgått, selv om det langs elva var en god del morenehauger. Ellers var det et svært rikt fugleliv i dalen. Bl.a. observerte jeg godt over 40 ryper og rypeunger.
 
Framme ved Holmvatnet ville jeg først telte vest for utløpet, men fant så ut at den fineste plassen befant seg i østenden av det lille vatnet, ved ei sandstrand. Det lave skydekket forsvant ei stund, før det la seg nedover fjellene igjen.
 
Kaldt utover kvelden med en lei trekk fra vest. Men etter et par timer i teltet hadde været forandret seg radikalt. Det var fortsatt relativt kaldt, men det massive skydekket var erstattet med nattklar himmel og måneskinn. Vinden var også borte. Nede på stranda holdt noen langbeinte fugler til, og de ble som silhuetter mot det sølvblanke Holmvatnet. Ubeskrivelig vakkert!