helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      170 Boergefjellet 3
 
Tur nr. 170 / 9. - 15. aug. 1998:
 
Børgefjellet (Vestre Sipmeken) Røyrvik / Sverige
          Dag 3 - en strek i regninga
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nn 
 
Dag 3: Holmvatnet - vestre Sipmeken
Start:
15:05
Framme: 
17:15 (vestre Sipmeken) / 18:05 (endelig leirplass)
Vær:
Lettskyet / sol.
 
 
 
 
En strek i regninga
  
Etter en kald natt våknet jeg opp til et fantastisk vær. Både frokosten og morrakaffen ble inntatt utendørs. Deretter ble det oppvask og avslapping, og jeg drøyde det til godt utpå dagen før jeg pakket sammen og tok fatt på den tredje etappen mot hovedleiren i Sipmekdalen.         
 
 
 
 
Jeg har det ikke travelt med å forlate den vakre teltplassen min ved Holmvatnet. 
 
 
 
 
 
Frokost og kaffe blir inntatt utendørs i det fine været.
 
 
 
Jeg fortsatte nordover og gjennom et pass i Skaanjetjahke. Terrenget var svært så lettvindt å ta seg fram i, og etter ei stund stod jeg på kanten mot Sipmekdalen og så ned mot de to Sipmeksjøene.  
 
 
 
 
Veien videre.
 
 
 
 
 
På kanten av Sipmekdalen. Utsikt mot austre Sipmeken, som delvis ligger i Sverige.
 
 
 
 
 
Vestre Sipmeken, der jeg satser på å slå meg til ro. 
 
 
 
 
 
 Elva mellom de to Sipmeksjøene, med det over 1400 m høye Sipmekfjellet bak.
 
 
 
 
Jeg tok med så ned i dalen og siktet meg inn mot vestre Sipmeksjøen, der jeg hadde planlagt å ha hovedleiren. Men jeg så med en gang et telt i ner-enden av sjøen, der hvor elva renner ut. Dette var en strek i regninga, da det var nettopp her jeg hadde sett for meg å slå meg ned. Likevel var jeg vel innerst inne forberedt på at et så fint sted kunne være okkupert. Ja, ja - det fantes sikkert andre egnede plasser ved dette fjellvatnet å etablere seg, tenkte jeg, og vendte nesen mot vestenden.
 
Framme i vestenden gikk jeg litt hvileløst rundt omkring og lette etter fine teltplasser, uten å finne meg til rette. Jeg var helt borte ved Nobrinelvas utløp i Sipmeken, før jeg snudde og gikk tilbake langs stranda. Jeg endte opp i ei fin lita bukt, vel 600 - 700 m fra utoset, ved ei strand av grus og småstein. Tre trøndere passerte teltet mitt i 9-tida. Myggen var til dels plagsom ved solnedgang, men utover kvelden ble det kjølig og fint.
 
 
 
 
 
 
 Det lakker og lir.
 
 
 
 
Seinkvelden ble akkurat like stemningsfull som ved Holmvatnet, kvelden før. Omtrent ikke en sky var å se på himmelen. At det var kjølig brydde jeg meg fint lite om - det var bare å hyre på seg med klær. Og selv om det ikke var all verden med trevirke å finne, ble det likevel tilstrekkelig til et lite bål også i kveld. Mot natt dukket månen opp bak fjellranden i øst og fullbyrdet villmarksopplevelsen.   
 
 
 
 
 
En nydelig kveld ved vestre Sipmeken.