helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      192 Gaastjoenna
 
Tur nr. 192 / 21. des. 1999:
 
Gåstjønna Grane
          - tungt og trått 
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
  
 
 
nn 
 
Start:
09:25 
Framme: 
10:30 
Tilbake:
12:35 
Starttemperatur:
- 1 *
Vær:
Overskyet. Snøbyger. 
 
 
 
 
Tungt og trått
  
Allerede i halv ti-tida tok pappa og jeg fatt på skituren fra Tosenveien og innover mot Gåstjønna. På årets mørkeste dag gjaldt det nemlig å utnytte dagslyset. Men etter mange dager med hyppige snøfall var det alt annet enn enkelt å ta seg fram i terrenget, og vi måtte dele på å "brøyte" oss gjennom snømassene. Det snødde dessuten godt også i dag, så forholdene ble ikke akkurat bedre.
 
Vi bestemte oss for å ikke gå ned til Gåstjønna. I stedet fulgte vi østsida av tjønna, og fortsatte noen hundre meter nordover. Der rigget vi oss til, under noen svære tørrgraner, og stelte i stand et bål. Merkelig nok sluttet det å snø da vi satte oss ned, og snart var kaffen klar. Bålet lyste opp i vinterskogen, men etter hvert var det på tide å vende nesen hjemover igjen.
 
Atter en gang begynte det å snø, før det gikk mer og mer over i sludd. Tydelig at det hadde blitt mildere. Skiene begynte snart å klabbe, og selv om vi fulgte vår egen løype på turen tilbake ble det altså ikke lettere. Turen var kort i distanse, men det tunge føret gjorde den til en real kraftanstrengelse. På flat mark var det ca 30 cm laussnø å kjempe mot, men der terrenget helte var det betydelig mer. Av dyreliv observerte vi en tiur og ei rype. 
 
Turrapporten er basert på en originaltekst fra 1999.