helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      077 Namnlausa
 
Tur nr. 77 / 26. mai 1992:
 
Namnlausa Grane
          - på ski i shorts
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Start:
11:15
Framme: 
15:15
Tilbake:
19:05
Starttemperatur:
+ 17 * 
Vær:
Sol fra klar himmel.
 
 
 
 
På ski i shorts
  
På selveste 20-årsdagen hadde jeg lagt opp til en forhåpentligvis strålende vårskitur innover Tosenfjellet mot vatnet Namnlausa. Det skulle vise seg at bursdagsønsket gikk i oppfyllelse. 
 
Det varme og nærmest vindstille været tillot T-skjorte og shorts på vei oppover fra Mosvassdalen. Fra Steinhytta bar det oppover mot Mosvatnet, som jeg fulgte østsida av. Etter å ha rundet Mosvasstinden fulgte jeg i grove trekk kommunegrensen mellom Grane og Brønnøy, før jeg omsider kunne slippe meg nedover bakkene mot Namnlausa. Nøyaktig fire timer etter oppstarten i Mosvassdalen var jeg framme ved Namnlausas bredder.    
 
 
 
 
 
Ved Steinhytta på Tosenfjellet. 
 
 
 
 
 
 
Vestover mot Tosdalen og Middagstinden.
 
 
 
 
 
Framme ved Namnlausa.
 
 
 
 
 
 
 Vårskituren til Namnlausa ble en flott markering av 20-årsdagen min.
 
 
 
 
Det var mye rein å se på turen. Den første flokken observerte jeg straks etter at jeg hadde passert Mosvasstinden. Etter hvert som jeg nærmet meg Namnlausa så jeg bare flere og flere. Ikke noe annet dyreliv å se, med unntak av et par fjellryper. Som nevnt foregikk størstedelen av turen i shorts, noe som resulterte i at jeg ble temmelig solbrent mot slutten. Vel hjemme igjen denne tirsdagskvelden vanket det både presanger, kaker og kaffe.
 
Turrapporten er basert på en originaltekst fra 1992.
 
Etterord: Skituren til Namnlausa skulle vise seg å bli den siste på svært lang tid. Nærmere et helt år (eller 317 dager for å være nøyaktig) skulle gå før neste tur ble gjennomført. I denne "daudperioden" ble førstegangstjenesten avtjent på Andøya flystasjon.