helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      142 Boergefjellet 7
 
Tur nr. 142 / 21. - 28. aug. 1996:
 
Børgefjellet (Ranseren) Hattfjelldal / Sverige
          Dag 7 - nord og ned
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nn 
 
Dag 7: Ranserdalen - Tiplingelva
Start:
15:15
Framme: 
21:15
Vær:
Overskyet.
 
 
 
 
Nord og ned
 
Dagen var kommet da vi måtte begynne på den lange tilbaketuren mot Susendalen. Sekkene ble pakket og Ranserbua reingjort, før vi tok fatt på dagens marsj. Ferden gikk først oppover mot Rotnan. Jan hadde blitt tipset om at det var mulig å gå utpå et nes og så vandre tørrskodd "over" vatnet. Dette viste seg godt mulig, da vanndybden kun var noen få cm fra neset og over til land på den andre sida. Om vi sparte særlig mye tid på denne manøveren er vel tvilsomt, men det var likefullt artig å få prøvd det ut.
 
 
 
 
Farvel til Ranserbua. 
 
 
 
 
 
 Rotnan.
 
 
 
 
Fra Rotnan, der det for øvrig var folk, bar det videre nedover mot Tiplingdalen. På hele denne strekninga gikk vi gjennom et storslått morenelandskap. Morenehaugene lå på rekke og rad og marka var dekket av morenemateriale. Til dels fulgte vi et "overdimensjonert" elveløp, som nok har sin opprinnelse fra nedsmeltingen av innlandsisen. Omsider kom vi ned til Tiplingelva, der vi bestemte oss for å tilbringe den siste natta. Det hadde allerede blitt kveld da teltene ble slått opp i nærheten av hengebrua.
 
 
 
 
 
Ikke vanskelig å skjønne hvem som står bak dette "kunstverket".
 
 
 
 
 
 
Vi går gjennom et fascinerende morenelandskap.
 
 
 
 
I og med at dette var siste kveld i Børgefjellet og vi knapt hadde rørt drikkevarene vi hadde drasset med oss til fjells, syntes vi det var bare rett og rimelig å ta seg en pinne. Mens jeg sverget til konjakk holdt Jan seg til sin bitter. Det ble en trivelig kveld på elvebredden, og i suset av Tiplingelva gikk praten livlig. Børgefjellturen 1996 hadde vært et sant eventyr, men allerede var nye turideer i emning. Det var blitt langt på natt før vi omsider kravlet inn i hvert vårt telt - gode og fulle!