helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      187 Boergefjellet 4
 
Tur nr. 187 / 5. - 15. aug. 1999:
 
Børgefjellet (Store Kjukkelen) Grane / Hattfjelldal
          Dag 4 - kostbar dagstur
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nn 
 
Dag 2: Store Kjukkelvatnet
Start:
17:15
Tilbake: 
21:35
Vær:
Overskyet - lettskyet / sol.
 


 
 
Kostbar dagstur
 
Gikk lenge og bare surret rundt teltet uten å foreta meg altfor mye. Den lange turen i går gjennom et til dels krevende landskap kjentes godt i kroppen. Ettter middag tok jeg likevel fatt på en dagstur med lett sekk. Jeg hadde lyst å se litt mer av denne store fjellsjøen, som jo Kjukkelvatnet er, og aller helst komme meg over på øya ved utløpet av Kjukkelelva i sør. Den lå ikke lenger fra land enn at det muligens gikk an å vade dit.
 

 
 
 
Formiddagen blir brukt til diverse rolige sysler.
 
 
 
Fra teltplassen fulgte jeg vestsida av Kjukkelen sørover, under store Kjukkelklumpen (på kartet benevnt som "litle Kjukkelen" - visstnok feilaktig etter det jeg har hørt), via tjønn 822 og sørøstover mot Kjukkelelva. Elva ble så fulgt oppover mot utløpet, før jeg fortsatte langs et smalt sund. Det gikk overraskende greit å komme seg over sundet, og vips så var jeg på øya. Fra nord til sør er øya om lag en km lang, og jeg var helt utpå nordspissen før jeg snudde igjen.
 
 
 
 
Kvigtinden har løftet på sløret.
 
 
  
På vei tilbake fulgte jeg mer eller mindre strandkanten hele veien. Men framme i teltleiren hadde den fine kveldsturen fått en ekkel bismak - for atter en gang hadde jeg mistet noe viktig. Mens jeg i går hadde glemt igjen en markboks full av mark ved søre Biseggvatnet hadde jeg nå i kveld klart å legge fra meg vidvinkelobjektivet til speilreflekskameraet! Det begynte snart å mørkne, så det var ingen vits i å gå tilbake for å lete. Hva blir det neste? Kanskje jeg glemmer meg selv neste gang?
 
La merke til at det hadde kommet opp to telt ved ei av de små strendene på østsida av vatnet, som jeg kunne se helt fra teltplassen min, to km lenger vest. (I etterkant av turen fikk jeg greie på at min egen far og en turkamerat hadde hatt et par overnattinger på østsida av store Kjukkelvatnet disse dagene, uten at vi hadde visst om hverandre. Men om det var disse to som kunne ses på den andre sida var vel heller lite sannsynlig.) Stusset for øvrig på en sirkel av småstein som ble passert på tilbaketuren.
 
Utover kvelden klarnet det opp. Men det ble også kaldere, og den konstante trekken fra nord gjorde ikke akkurat forholdene mer gjestmilde, knappe 820 moh. Heldigvis hadde jeg nok av klær med, og tørrveden jeg hadde sanket på tilbaketuren ble snart satt fyr på. Mens jeg lå ved bålet fløy det plutselig opp 6 - 7 ryper. Spesielt! Også tidligere på dagen så jeg rype, i tillegg til fjellvåk og et par rein ovenfor teltet. Det var dessuten overraskende mye spurv å se i fjellet. Bålet døde til slutt ut, og jeg tok kveld.