helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      187 Boergefjellet 8
 
Tur nr. 187 / 5. - 15. aug. 1999:
 
Børgefjellet (Store Kjukkelen) Grane / Hattfjelldal
          Dag 8 - i motvind
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nn 
 
Dag 8: Øvre Båttjønna - Simskardvatnet
Start:
15:30
Framme: 
17:20 
Vær:
Overskyet / litt sol. Yr. Sterk vind.
 
 
 
 
I motvind
 
Natta ble kald og temmelig søvnløs, og som vanlig hadde jeg ikke hastverk med å komme meg av gårde. Selv om dagens etappe var en av turens korteste, på kun 5 - 6 km, så skulle jeg sannelig få brynt meg i motvinden. Fra Båttjønna gikk jeg mot nordvest, på nordsida av Båttjønnryggen - rett mot vindretninga. Været var barskt med sterk vind og mye yr i lufta, men med innslag av sol. Jeg gikk over små hauger og bekkedaler i et noe uoversiktlig terreng, før Simskardvatnet kom til syne.
 
Simskardvatnet - nasjonalparkens største - skulle man tro hadde drenering vestover mot Simskardet og Fiplingdalen, men i stedet har vatnet avløp mot øst, og er ei av elva Susnas viktigste kilder. For øvrig skal vatnet etter sigende være fisketomt - paradoksalt nok. Jeg fulgte vannkanten et par km rundt et markant nes på nordsida, til jeg kom til ei fin lita bukt med sandstrand og en liten bekk like ved. Det var dessuten slett og fint å sette opp teltet bak stranda - en perfekt plass å slå seg til ro for kvelden.
 
 
 
 
Simskardvatnet (877 moh) foran mine føtter.
 
 
 
Men det var vindfullt, og bølgene slo oppetter stranda. Det blåste fortsatt såpass heftig at teltet måtte barduneres skikkelig. De store snøfonnene i det grå Måsskardfjellet på sørsida av vatnet og snøflekker som bokstavlig talt lå helt nede i vannkanten gav området et ødslig preg. Men igjen roet det seg mot kveld. Også i dag var det rein å se. Først en liten flokk like før jeg ankom vatnet, før jeg litt seinere fikk øye på tre rein i fjellsida ovenfor teltet. Enkelte steder observerte jeg spor etter motorsykkel.
 
Litt utpå kvelden tok jeg meg en tur opp mot tjønn 923, et par steinkast unna stranda. Fine strender også her. Til min overraskelse var det noen som hadde campet ved tjønna. Jeg fortsatte opp på høyde 962, der jeg satte meg ned og hørte på radio, og lot blikket fare utover Simskardvatnet, 85 m under meg. Vel nede igjen laget jeg et knøttlite bål av noen ytterst få kvister jeg fant. Jeg lå og så inn i flammene, trakk inn den gode lukta og hørte på blafringa fra bålet mens jeg slurpet i meg kakao. Herlig!