helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      425 Boergefjellet 2
 
Tur nr. 425 / 1. - 4. aug. 2012:
 
Børgefjellet (Fremstvatnet) Hattfjelldal / Sverige
          Dag 2 - kuling og kulde
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nn 
 
Dag 2: Fremstvatnet
Vær:
Overskyet. Yr- og regnbyger. Vind.
 
 
 
 
Kuling og kulde
 
Fjelltoppene var synlige da jeg stod opp, deriblant Rainesklumpen (1450 moh), men jeg hadde knapt blitt ferdig med frokosten før det blåste opp igjen. Vinden fra sør / sørvest gjorde forholdene hustrige. Likevel var jeg lysten på å komme meg opp på en topp, og den mest tilgjengelige av dem alle, Rapestinden (1302 moh), var å anse som mest aktuell. Men allerede før jeg var ferdig med morrakaffen begynte det jaggu meg å regne, og snart ble også toppen av Rapestinden tilslørt av skymassene.
 
 
 
 
Rapestinden vurderes som et aktuelt turmål, selv om været langt fra er ideelt. 
 
 
 
Fant ut at jeg ville avvente situasjonen, for å se om været kanskje forbedret seg utover dagen. I stedet skjedde det motsatte - været forverret seg! Det var grått og trist, og skyene krøp stadig lenger nedover Rainesfjellet. Noen topptur i dag var bare å glemme.      
 
 
Klikk på bildet for å forstørre.
 
Grått og trist. 
 
 
 
Av og til var det antydning til lettelse, og små fliker av blå himmel kunne ses. Til og med sola kunne skimtes i korte øyeblikk, før de massive skymassene igjen festet grepet. Det eneste som var konstant var den standhaftige kulingen.    
 
 
 
 
I dette været holder jeg meg mye innendørs.
 
 
 
Før turen hit til Fremstvatnet hadde jeg kommet over en artikkel i Trondhjem Turistforenings årbok fra 1954 om et følge som hadde tatt seg inn hit med kløvhest. Jeg kunne se for meg denne lystige gjengen, der de holdt til på den andre sida av vatnet, og hesten som lå og rullet seg i det friske gresset mellom de to fjellbekkene, som det stod så levende beskrevet i beretningen.
 
Litt utpå dagen hadde vinden revet og slitt såpass mye i teltet at jeg måtte ut for å stramme opp bardunene. Ellers gikk dagen med til diverse gjøremål i og rundt teltet. Det var for såvidt greit med en avslappende dag i teltleiren, selv om jeg helst hadde sett at det var forhold for å gå i høyfjellet. 
 
 
 
 
På en liten morenehaug knappe 900 moh holder jeg hus, og håper på en bedring av værsituasjonen. 
 
 
 
I og med at jeg hadde med meg samtlige kart over Børgefjell nasjonalpark, kunne jeg gå i gang med å planlegge min neste Børgefjell-tur. Etter å ha saumfart kartene og vurdert ulike alternativer opp mot hverandre, kom jeg fram til at den neste turen vil gå til de vestlige områdene av parken, med start i Tomasvatnet. Selv om jeg faktisk befant meg i dette herlige villmarksriket, begynte jeg allerede nå å glede meg til den neste turen til Børgefjellet. Sånn er det!
 
 
Klikk på bildet for å forstørre. 
 
Ved Fremstvatnets steinete strand.
 
 
 
 
Utover kvelden dreide vinden fra sørvestlig til vestlig, og den spaknet en god del. Men det var fortsatt kaldt! Mot natt hadde vinden roet seg, og fjellbekkene på den andre sida av vatnet hørtes plutselig veldig godt. Til og med rypa kunne høres. Da jeg kravlet ut av teltet i 23-tida fikk jeg se fullmånen speile seg i vannflata, men det varte ikke lenge før den forsvant bak skyene igjen.