helgetur.net 
- på tur i natur og kultur på Helgeland 
   Home      456 Fugloeya 1
 
Tur nr. 456 / 4. - 6. jul. 2014:
 
Fugløya Gildeskål
          Dag 1 - i fulle drag
 
 
 
 
Kartlink
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nn 
 
Dag 1:
Ankomst:
17:05
Framme: 
18:20
Starttemperatur: 
+ 15 * ca.
Vær:
Sol fra klar himmel.
 
 
 
 
I fulle drag
  
Meteorologene kunne berette om knallvær og høye temperaturer de neste dagene, noe som kom som bestilt, da Helle og jeg hadde planlagt å tilbringe helga på Fugløya sørvest for Bodø. Jeg hadde bedt om å få slutte en halvtime tidligere på jobb for å ha sjans til å rekke Nordlandsekspressens avgang kl. 16:00, noe som gikk i orden, og med den ferdigpakkede sekken trygt plassert i bilen var det bare å komme seg fortest mulig til Helle, der hennes sønn Marius stod klar til å kjøre oss ned til hurtigbåtkaia.
 
Ikke lenge etter kastet vi loss og satte kursen sørover Nordlandskysten, og snart kunne vi gå i land på Fugløya - ei øy Helle hadde besøkt flere ganger tidligere. For min del var øya å anse som en hvit flekk på kartet. Også andre passasjerer skulle i land på Sørfugløy, som stedet sør på Fugløya heter.    
 
 
 
 
Anløp Fugløya. 
 
 
 
Klikk på bildet for å forstørre. 
 
Både været og naturen er av ypperste merke.
 
 
 
Etter en obligatorisk fotosession i havneområdet var det å begi seg langs den smale grusveien. Her ute er det ingen biler å treffe på. Det er traller som gjelder, i tillegg til en og annen ATV. Rett ved kaia passerte vi da også en liten oppsamlingsplass for de nevnte trallene. Øya har ikke lenger fastboende, men har likevel en usedvanlig velholdt bygningsmasse, takket være at husene blir flittig brukt som fritidsboliger. Etter sigende er det sjelden folketomt på øya.        
 
 
 
 
Fugløya med sin lundefuglkoloni har en del restriksjoner når det gjelder ferdsel.
 
 
 
Det kunne saktens vært fristende å låne med seg ei av disse trallene, men ettersom avstandene er overkommelige, var det like greit å slenge sekkene på ryggen. Kjølebag og vanndunk hadde vi også drasset med oss. Et hvitmalt hus med en kunstnerisk fasade ble passert, før vi nærmet oss en av øyas hovedattraksjoner, den svære og vestvendte sandstranda i Fugløyvika. Stranda var utvilsomt flott, men da det også finnes mer avskjermede strender i området, valgte vi heller å oppsøke ei av disse.   
 
 
 
 
Varm velkomst.
 
 
 
 
 
En kunstnerisk fasade.
 
 
 
 
 
Selv om det er gode grusveier å følge er det godt med en pust i bakken.
 
 
 
Veien endte ved noen naust, og videre østover var det kun en sti å følge. Ei idyllisk lita sandstrand ble passert, før den neste dukket opp rett bak en knaus, og ved den borterste stranda valgte vi å slå oss til ro. Vi fant en grei teltplass like ovenfor stranda, og etter å ha satt opp teltet var det endelig dags for middag. Det ble en mettende pastarett denne første kvelden, etterfulgt av kaffe og slumring i teltet. Det hadde gått i ett i hele dag, så det var godt å få seg en hvil.  
 
 
 
 
Helle er i gang med dagens middag.
 
 
 
I 23:00-tida følte jeg meg kvikk igjen og gikk ut. Sola hadde forsvunnet bak de høye fjellene, men natta var likevel lys og vakker. Mygga, som kjente sin besøkelsestid da vi skulle ete middag, var også borte. Da Helle hadde tatt kveld, tok jeg meg en spasertur bortetter svabergene og sugde til meg alle inntrykkene i fulle drag. At tjelden var ekstra på vakt var tydelig å se - og ikke minst høre. En god del ender var også å se. Det var godt å endelig være her på Fugløya. 
 
 
Klikk på bildet for å forstørre.
 
Nordlandsnatt.
 
 
 
Klikk på bildet for å forstørre.
 
Høgstjerna og Høgnakken inne på fastlandet.
 
 
 
 
 
Huset er satt opp i ly av Husafjellet.
 
 
 
 
 
På tide å ta kveld.